Suplement especial IO en català: aniversari de l’atemptat del 17 d’agost

En vigílies de l’aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils

La Monarquia: Obstacle principal per donar resposta democràtica a les reivindicacions dels treballadors i els drets dels pobles

Democràcia és Republica

Descarrega aquest nombre d’Informació Obrera

Ningú no ho podrà negar: un fort sentiment antimonàrquic s’està començant a expressar per tota la geografia de l’Estat espanyol. Un sentiment que enllaça amb les tradicions republicanes més profundes que són consustancials a la lluita del moviment obrer i dels pobles per la llibertat. No es tracta d’una reivindicació nostàlgica o de l’anhel de qui desitja simplement un determinat tipus de règim enfront d’un altre. Ans al contrari, es tracta de la idea que ha arrelat en molts sectors i que té a veure amb una consideració: que la pervivència del règim monàrquic es fa cada dia més inaguantable; que és incompatible amb la solució dels problemes i amb la democràcia., com s’ha vist de manera clara i rotunda en els darrers mesos a Catalunya.

Efectivament, no es tracta només d’una qüestió ideològica o de quelcom que vingui determinat pels escàndols i els casos de corrupció que afecten la Casa Reial, que també. Com deia la butlleta de votació que els organitzadors del referèndum a Vallecas del passat mes de juny varen distribuir, “l’actual sistema monàrquic es mostra incapaç de resoldre els problemes reals de la gent”.

Arreu de l’Estat creix les manifestacions d’aquesta expressió o sentiment republicà que s’associa a la lluita per la llibertat, per la democràcia, pels drets socials i nacionals. I en definitiva, per les reivindicacions. Des de les pàgines d’Información Obrera llancem la següent qüestió: no és ja el moment d’intentar reunir totes les forces que proclamen que és urgent trobar una sortida al règim monàrquic, i que aquesta sortida -que no és altra que la República- ha de contemplar necessàriament la solució al problema de les aspiracions de bona part del poble de Catalunya?

Els treballadors catalans, igual que els treballadors d’arreu de l’Estat, estem interessats a unir forces per defensar la Seguretat Social, les pensions, per recuperar drets i conquestes que ens han arrabassat amb les reformes laborals. Com els treballadors del taxi de Madrid i Barcelona, units per defensar una causa comuna. Estem interessats en exigir al govern de Pedro Sánchez que faci efectiva la votació realitzada en el Congrés de Diputats per la que s’instava a la derogació de l’article 315.3 del Codi Penal, que ha servit per processar a més de 300 sindicalistes, de la mateixa manera que cal exigir-li també una solució per als presos.

Cal treure les lliçons de l’experiència dels darrers mesos. Quan les reivindicacions dels treballadors són postergades, silenciades, o amagades, en honor d’un objectiu suposadament superior, normalment els camins que s’agafen no els beneficien. La tornada a l’autonomisme no és la solució, com tampoc ho és les proclames buides –que fan alguns- a defensar una República que no existeix. Especialment quan vénen dels partidaris de l’antiga Convergència, engrescats el cap de setmana passat en un debat surrealista al voltant de si la República s’ha de proclamar de “forma immediata” o “al més aviat possible”. Els treballadors catalans no poden tenir cap confiança en la gent que va donar suport a la reforma laboral del PP, que ha abanderat la reforma de les pensions, i que ja en el seu moment va votar a favor de les lleis que limiten la despesa pública i prioritzen el pagament del deute. No poden confiar en la gent que crida a construir una República al marge dels treballadors i pobles de l’Estat espanyol, sense explicitar a més, el contingut social d’aquesta, perquè sabem que aquest camí ens aïlla i ens divideix.

Al contrari, la lluita per la República només tindrà recorregut en la mesura que sigui l’expressió de la lluita per les reivindicacions socials. I només podrà triomfar si garanteix plenament el dret d’autodeterminació dels pobles.

Unir esforços en aquesta direcció és el que proposa la coordinació del CATP prevista per al pròxim 20 d’octubre. Esforços que han de servir per a la convocatòria a escala estatal d’una Convenció per la República i pels drets socials i nacionals, que agrupant a col·lectius, organitzacions i militants, posi les bases d’un potent moviment que obri el camí a l’abolició del règim monàrquic.

Impactos: 166


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *